Via Hubbae wordt het aanbod vaste arbeidsomvang voor oproepkrachten digitaal bij jou als werkgever aangeleverd. We begrijpen dat dit vragen bij jou op kan roepen. In dit artikel staan de meestgestelde vragen hierover opgenomen.
Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met jouw salarisadministrateur.
Waarom ben ik verplicht dit aanbod te doen?
Je bent verplicht om dit aanbod te doen conform Artikel 628a Burgerlijk Wetboek Boek 7.
Wat zijn de gevolgen als ik het aanbod niet doe?
Een oproepkracht heeft recht op de vaste arbeidsomvang. Als het aanbod niet wordt gedaan kan een medewerker 5 jaar na dato de misgelopen arbeidsuren claimen, mits deze niet gewerkt en uitbetaald zijn. Stel: de oproepkracht moet een aanbod van 20 uur per week krijgen, maar je biedt dit niet aan. De medewerker werkt vervolgens 5 jaar lang 10 uur per week, en claimt na deze 5 jaar dat men recht had op 20 uur per week. De oproepkracht kan in dat geval 52*5= 260 weken maal 10 uur is 2600 uur aan loon claimen.
Kan ik onder het aanbod uitkomen?
Nee, dit is niet mogelijk. Indien de medewerker een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft, kan deze op de einddatum van rechtswege eindigen. De medewerker gaat dan uit dienst waardoor de vaste arbeidsomvang dus ook komt te vervallen. Let wel op dat je dan volgens de wet een transitievergoeding verschuldigd bent.
Kan mijn medewerker gewoon oproepkracht blijven?
Dit is mogelijk. De medewerker dient het aanbod voor de vaste arbeidsomvang dan af te wijzen. Het dienstverband wordt dan voortgezet zoals deze was.
Vorig jaar heb ik ook al een aanbod gedaan aan deze medewerker, moet dat nu weer?
Ja, dit moet weer. Een oproepkracht moet na elke 12 maanden dienstverband een aanbod ontvangen voor een vaste arbeidsomvang. Dit vervalt als de medewerker uit dienst gaat of als het aanbod wordt geaccepteerd en de medewerker geen oproepkracht meer is.
Waar is de vaste arbeidsomvang op gebaseerd?
De vaste arbeidsomvang bevat het gemiddeld aantal gewerkte uren in de voorgaande 12 maanden. Werkt de medewerker bijvoorbeeld gemiddeld 8 uur per week, dan dient deze een aanbod te ontvangen van (minimaal) 8 uur. Wij hebben dit gemiddelde alvast bepaald op basis van de loonadministratie.
Kan ik ook een lager aanbod doen dan het voorgestelde aantal uren?
Nee, dit mag niet. Het gemiddeld aantal gewerkte uren is het minimale aanbod dat gedaan moet worden. Hier mag wel positief van afgeweken worden. Mocht het gegenereerde aanbod bijvoorbeeld 7,5 uur zijn, maar wil je graag 8 uur overeenkomen, dan kan je dit aanpassen en wordt het meegenomen in het aanbod.
Waarom wordt een uitvraag van een werknemer, in dienst voor 1 januari 2019, altijd in januari weergegeven?
Dit wordt gedaan omdat de wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 in werking is getreden. Alle oproepkrachten die toen 12 maanden, of langer, in dienst waren moesten het aanbod in januari 2020 ontvangen. Een werknemer die bijvoorbeeld in maart 2017, of juni 2018 in dienst was getreden, ontving het aanbod op 1 januari 2020 voor het eerste. Elke volgende 12 maanden na het eerste aanbod, dient deze werknemer weer een aanbod te ontvangen. Uiteraard allemaal mits de werknemer nog steeds in dienst is als oproepkracht.
Hoe werkt de functionaliteit voor mij als werkgever in Hubbae?
Als werkgever moet je in deze workflow twee keer in actie komen. Eerst moet jij het aanbod digitaal versturen naar de werknemer. Daarna gaat de werknemer een keuze maken en deze ondertekenen. Daarna moet jij de keuze van de werknemer ondertekenen, dus ben je nog een keer aan zet. Uitleg hoe je moet versturen vindt je hier, uitleg hoe je moet ondertekenen vindt je hier.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.